• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Socijalno poduzetništvo
TREĆI MODUL O TURIZMU

TREĆI MODUL O TURIZMU

Treći modul edukativnog mentorskog programa socijalnog poduzetništva za žene, koji je održan krajem protekle sedmice, bio je po mnogo čemu zanimljiv.

Tema je bila valorizacija kulturne baštine u svrhu selektivnih oblika turizma, a kako je Travnik muzej pod otvorenim nebom, naše polaznice imale su dosta toga za čuti i vidjeti, ali i naučiti kroz teoriju i praksu.

Predavanja su održana u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik, koji je jedan od partnera ovog projekta, a teme su obuhvatale kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine, stare, tradicionalne i umjetničke zanate, te “jestivu” historiju Bosne i Hercegovine, tj. tradicionalnu kuhinju sa osvrtom na turistički potencijal svega navedenog.

Dio predavanja govorio je i o tekstilnoj ornamentici i “skrivenom svijetu” bosanskih žena, te su polaznice edukativnog programa na tvrđavi Stari grad imale priliku vidjeti muzejske postavke starih stanova za tkanje i proizvodnju tekstila, koje su sada vrijedni eksponati i svjedoci prošlog vremena i života naših predaka.

Ovaj edukativni mentorski program dio je projekta “Podsticajno okruženje za socijalno poduzetništvo i turizam za žene”, čiji nosilac je slovenska organizacija PiNA, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *