• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
STUDIJSKO PUTOVANJE U OSIJEK

STUDIJSKO PUTOVANJE U OSIJEK

Zajedno sa našim partnerima, sa kojima realizujemo projekat “TRIK za nove mogućnosti u zapošljavanju i poduzetništvu”, proteklih nekoliko dana boravili smo u Osijeku.

Cilj našeg studijskog putovanja bila je razmjena iskustava sa partnerskim organizacijama, kao i umrežavanje sa tamošnjim biznis inkubatorima i drugim akterima koji rade na motivisanju mladih na razvijanje vlastitih biznis ideja, zapošljavanje, samozapošljavanje i poduzetništvo.

 

 

Naša prva stanica bio je Regionalni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku, sa čijim predstavnicima smo razgovarali kakva je trenutna situacija sa zaposlenošću mladih u Hrvatskoj, te koje programe Zavod nudi nezaposlenima, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Upoznali smo se i sa aktivnostima Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje na podsticanju regionalnog razvoja, privlačenju stranih investitora i općenito podizanju životnog standarda stanovnika ove regije.

Posebno zanimljiva bila nam je posjeta Poduzetničkom inkubatoru BIOS, koji radi na podsticanju malog i srednjeg poduzetništva kroz poslovnu, savjetodavnu i mentorsku podršku poduzetnicima. Poduzetnici početnici, koji žele koristiti usluge inkubatora, imaju mogućnost unajmljivanja prostora po subvencioniranim cijenama, pristup savjetodavnim uslugama, edukaciji, te prezentaciji i promociji svojih biznisa.

Posljednjeg dana našeg studijskog putovanja posjetili smo sajam Maker Faire, događaj koji afirmiše kreativnost, inovativnost i omogućava ljudima da pokažu svoje izume, znanja i vještine do kojih su došli u svom istraživanju novih tehnologija. Sajam je okupio brojne entuzijaste, izumitelje, umjetnike, edukatore, jednom riječju stvaraoce, koji su sa ostatkom svijeta željeli podijeliti ono što su napravili i naučili.

Ovo studijsko putovanje donijelo nam je mnogo vrijednih iskustava, koja ćemo svakako iskoristiti kroz aktivnosti našeg BeeZone biznis inkubatora, kako bismo našim budućim stanarima ponudili što kvalitetnije usluge i pružili im sveobuhvatnu podršku u razvoju njihovih biznis ideja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *