• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
10.000 EURA ZA PODRŠKU ŽENSKOM ODGOVORNOM PODUZETNIŠTVU U OKVIRU PROJEKTA BiHUB

10.000 EURA ZA PODRŠKU ŽENSKOM ODGOVORNOM PODUZETNIŠTVU U OKVIRU PROJEKTA BiHUB

Vlasnice četiri biznisa, podržana kroz projekat BiHUB – Podrška ženskom odgovornom poduzetništvu danas su, u prostorijama Centra za edukaciju mladih, potpisale ugovore o dodjeli grant sredstava za razvoj njihovih biznisa, u visini od po 2.500 eura.

Alma Gačanin iz Sarajeva (Basically Design Studio), Ajla Haskić iz Bugojna (Moonlight Graphic Visions), Sandra Jelin-Kadrić iz Sarajeva (Ukus mamine kuhinje) i Mirela Džinić iz Travnika (Tekstilni dizajn kao ambasador kulturne baštine), dobile su podršku za realizaciju biznis ideja. Podržane ideje, koje su ove poduzetnice razvijale kroz projekat BiHUB, ekspertna komisija, sastavljena od predstavnika projektnih partnera, te nezavisnih eksperata iz oblasti poduzetništva, ocijenila je kao najkvalitetnije is a najvećim potencijalnom za održivost i konkurentnost na tržištu.

Dodjela grant sredstava završnica je sveobuhvatnog programa osnaživanja žena u poduzetnice, kroz koji smo izgradili njihove kapacitete iz oblasti razvoja poslovnih ideja, pisanja poslovnog plana, marketinga, a sve s ciljem afirmisanja ženskog odgovornog poduzetništva i osnaživanja žena za ulazak u poduzetničke vode i tržište rada.

Cjelokupan projekat usmjeren je ka uključivanje žena u procese donošenja odluka, te kreiranju sistemskih rješenja vezanih za žensko poduzetništvo, kako bi poduzetnice imale sveobuhvatnu podršku u razvoju i realizaciji svojih poslovnih ideja u BiH. Ovo je jedan u nizu projekata koji Centar za edukaciju mladih realizuje kroz svoj BeeZone biznis inkubator, u cilju kreiranja podsticajnog okruženja za samozapošljavanje mladih i njihovog motivisanja da kreiraju i realizuju svoje poslovne ideje.

Pored Travnika, projekat  BiHUB – Podrška ženskom odgovornom poduzetništvu, realizuje se i u Jajcu i Livnu, a za osnaživanje žena poduzetnica kroz projekat izdvojeno je 37.500 eura.

Projekat realizuju Kulturno izobraževalno društvo PINA iz Slovenije, te Centar za edukaciju mladih iz Travnika, JU agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, Narodno sveučilište Livno i Zaklada Linnovate – Tehnološki park Livno, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije kroz Program međunarodne razvojne saradnje i humanitarne pomoći.