• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
50.000 EURA ZA IMPLEMENTACIJU ONE-STOP-SHOP MODELA ZA POVEĆAVANJE ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH U BIH

50.000 EURA ZA IMPLEMENTACIJU ONE-STOP-SHOP MODELA ZA POVEĆAVANJE ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH U BIH

Centar za edukaciju mladih (BeeZone biznis inkubator) je, u okviru regionalnog projekta My Career from Zero to Hero (Moja karijera na putu do heroja) započeo aktivnosti na izgradnji kapaciteta organizacija civilnog društva iz BiH za implementaciju inovativnog one-stop-shop modela povećavanja zapošljivosti mladih.

Šest organizacija iz BiH danas je potpisalo ugovore o dodjeli grant sredstava, u ukupnom iznosu od 50.000 eura, za realizaciju programa osnaživanja mladih u okviru modela.

Projekat My Career from Zero to Hero (Moja karijera na putu do heroja) predstavlja model integrisanih usluga za zapošljivost mladih koji nisu u sistemu obrazovanja ni radnom odnosu (NEET), a one-stop-shop model, na kojem je zasnovan, mladima omogućava da na jednom mjestu usvoje sve vještine, neophodne za poslove budućnosti u okviru 4.0 digitalne revolucije, dobiju mentorsku i finansijsku podršku u razvoju biznis ideja.

Ukupno 50 NEET mladih iz BiH će kroz projekat usvojiti prenosive vještine, koje su u većini slučajeva jedan od najvažnijih zahtjeva pri zapošljavanju, zatim digitalne vještine koje zahtijeva, trenutno najbrže rastući, IT sektor i poduzetničke vještine koje su bitne za konkurentnost na tržištu rada. Također će imati priliku da, uz mentorstvo malih i srednjih IT biznisa, razviju svoje biznis ideje, nauče ih adekvatno predstaviti investitorima, a one najinovativnije bit će nagrađene i finansijski.

Kroz projekat My Career from Zero to Hero (Moja karijera na putu do heroja), Centar za edukaciju mladih, sa partnerima: Centar za omladinski rad (Srbija), TOKA (Kosovo), Forum MNE (Crna Gora) i Youth for Social Change (Albanija) izgradit će kapacitete ukupno 30 organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana, te 250 NEET mladih koje će pripremiti za aktivno traženje posla i samozapošljavanje u IT sektoru.

Organizacije koje će, zajedno sa Centrom za edukaciju mladih i njegovim BeeZone biznis inkubatorom, raditi na implementaciji one-stop-shop modela za NEET mlade u Bosni i Hercegovini su:

  • Udruženje za razvoj civilnog društva Motivator Sarajevo
  • Udruženje Centar za održivi razvoj – COR Bihać
  • Udruženje trenera CEFE u BiH Banja Luka
  • Udruženje za pomoć, razvoj i edukaciju Bosana Sarajevo
  • Centar za edukaciju i istraživanje Nahla Sarajevo
  • Udruženje KAM Zenica

Projekat My Career from Zero to Hero (Moja karijera na putu do heroja) finansira Europska unija.