• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
DRUGI BEEZONE SAJAM IDEJA: 28 USPJEŠNIH MLADIH PODUZETNIKA

DRUGI BEEZONE SAJAM IDEJA: 28 USPJEŠNIH MLADIH PODUZETNIKA

Kao završnica projekta TREIN – mreža poduzetništva i inovacija Travnik, u BeeZone biznis inkubatoru Centra za edukaciju mladih, održana je završna konferencija projekta, koja je okupila sve partnere i mlade ljude koji su, kroz TREIN, ostvarili svoje poslovne ideje.

Konferencija je održana u okviru drugog BeeZone sajma ideja, na kojem su se predstavili mladi poduzetnici koji su u protekle tri godine pokrenuli svoje biznise kroz programe podrške inkubatora.

Dosad je, kroz programe BeeZone biznis inkubatora, investirano ukupno 334.660 KM u razvoj poduzetničkih ideja mladih, a od 32 podržana biznisa, uspješno djeluje njih 28, zapošljavajući 52 mlade osobe. Njihov ukupan prihod, ostvaren u protekloj godini, veći je od 750.000 KM.

TREIN je posljednji u nizu projekata podrške mladima u razvoju njihovih biznisa, koji je imao za cilj da kroz sinergiju javnog, civilnog, privatnog i obrazovnog sektora kreira dinamično i podsticajno okruženje za otvaranje i rast novih preduzeća u atraktivnim i brzo rastućim sektorima na području općine Travnik i Srednjobosanskog Kantona

Od 88 mladih koji su prijavili svoje biznis ideje, njih 58 dobilo je vještine potrebne za razvoj biznis ideja i pokretanje biznisa, a 20 najboljih biznis planova, koje su mladi razvijali tokom projekta, podržano je sa po 10.865 KM, te savjetodavnu i mentorsku podršku u osnivanju i vođenju biznisa.

Projekat TREIN– Mreža poduzetništva i inovacija Travnik (eng. TREIN = TRavnik Entrepreneurship and Innovation Network) je implementiralo Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Travnik koga čine: Općina Travnik – vodeći partner, REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), Služba za zapošljavanje SBK/KSB, NVO Centar za edukaciju mladih CEM Travnik, Sveučilište/Univerzitet “Vitez” u Travniku i Nobil d.o.o. Nova Bila.

Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Travnik je jedno od partnerstava kreiranih u okviru projekta EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju koji finansira Evropska unija u BiH a realizuju GIZ, UNDP i ILO.

BeeZone nastavlja podržavati mlade poduzetnike u razvoju i ostvarivanju njihovih poslovnih ideja, a ovaj sajam bio je prilika mnogima da se upoznaju s inkubatorom i njegovim programima, te motivacija da se upuste u poduzetničke vode.