• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
IT REBOOT OTVORIO NOVE PRILIKE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U IT SEKTORU

IT REBOOT OTVORIO NOVE PRILIKE ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U IT SEKTORU

Organizacijom prvog IT sajma u BiH, It.reboot, Centar za edukaciju mladih, BeeZone biznis inkubator i Općina Travnik, na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem, napravili su još jedan ogroman iskorak u kreiranju podsticajnog okruženja za IT kompanije i poduzetnike u Travniku, posebno za mlade koji su ogroman potencijal za IT industriju.

Razvoj poduzetništva mladih u Travniku započeo je pokretanjem BeeZone biznis inkubatora pri Centru za edukaciju mladih 2018. godine, a programi podrške, koji su realizovani u okviru inkubatora bili su vjetar u leđa svim mladima koji su imali biznis ideje i želju da ih pretvore u stvarnost.

Općina Travnik od samog početka prepoznaje vrijednost programa BeeZone biznis inkubatora za mlade i podržava ih kroz saradnju i zajedničku realizaciju projekata, što je i jedan od fokusa Općine, definisan u Strategiji za mlade.

It.reboot konferencija okupila je eminentne stručnjake iz različitih sfera IT industrije, koji su podijelili svoja iskustva iz IT poduzetništva i svoj put ka uspjehu, te motivisali mlade da se i sami upuste u te vode. Među panelistima bili su Senad Šantić, osnivač i CEO kompanije ZenDev, Alen Husić, Acting country leader kompanije Oracle BH i Dino Bičo, direktor inžinjering kompanije Infobip, koji su ispričali svoje priče o uspjehu i izrazili zadovoljstvo što su imali priliku govoriti na It.reboot sajmu, te motivisati mlade da se bave poslovima koje donosi 4.0 digitalna revolucija.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj u BH Telecomu, upoznao je mlade sa prilikama koje im ova kompanije nudi kroz BH TechLab platformu za podršku digitalnim idejama i projektima. BH Telecom, ujedno i generalni pokrovitelj sajma, u naredne tri godine planira investirati 15 miliona KM u najuspješnije ICT inovativne projekte, što je ogromna prilika za mlade ljude u BiH.

Iskustva i praktične savjete o zaštiti od cyber napada i visokotehnološkog kriminala posjetioci su imali priliku čuti od Saše Mrdovića, Jasmina Azemovića i Almire Salkić, koji su govorili i o problemima koje sa sobom donosi ubrzan razvoj IT industrije.

A da BiH već ima sposobne i kreativne mlade IT-ovce, pokazao je i It.reboot challenge, na kojem su predstavljene mobilne aplikacije koje su razvili upravo mladi, a koje će obogatiti turistički sadržaj Travnika i turistima pomoći da posjete sve znamenitosti njegove bogate kulturno-historijske baštine. Najbolje aplikacije nagrađene su sa 5.000 KM – Travnik Tour by Esma Karahodža, Dženana Huseinspahić i Dženeta Kudumović, 3.000 KM – Travnik Travel AR by Nedim Fakić i 2.000 KM – TravnIT by Amer Kargić.

Brojni izlagači iz IT industrije imali su priliku predstaviti svoje proizvode i usluge na expo zoni sajma u Centru za kulturu Travnik, ostvariti kontakte i umrežiti se, te otvoriti mogućnost saradnje u budućnosti. Sajamske aktivnosti održane su i na Sveučilištu/Univerzitetu „Vitez“ u Travniku, Internacionalnom univerzitetu Travnik, Središtu za cjeloživotno učenje i Mješovitoj srednjoj tehničkoj školi „Travnik“.

It.reboot sajam podržalo je i Ministarstvo privrede SBK/KSB, te je Travnik, kroz saradnju nevladinog sektora i institucija vlasti, pokazao da želi postati lider u razvoju i podršci IT sektoru, te biti mjesto susreta, umrežavanja i razmjene ideja iz ove oblasti.

Sajam je svakako otvorio nove prilike za osnaživanje mladih u savjesne, odgovorne i aktivne članove zajednice i omogućio im da dobiju pristup programima kroz koje će biti ukorak sa zahtjevima savremenog doba za novim znanjima i vještinama.