• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
KONFERENCIJA NA TEMU RAZVOJA ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U SBK

KONFERENCIJA NA TEMU RAZVOJA ŽENSKOG PODUZETNIŠTVA U SBK

Kao završnica projekta „BiHUB“, u Centru za edukaciju mladih, održana je konferencija pod nazivom „Razvoj ženskog poduzetništva u SBK“, koja je imala za cilj analizirati trenutne kanale podrške ženskom poduzetništvu, te razviti ideje i prijedloge mjera za njegovo unapređenje.

Žene čine samo 35% radne snage u BiH, što ukazuje na visok nivo rodne neravnopravnosti i slabo učešće na tržištu rada. Iako je poduzetništvo prepoznato kao sredstvo za poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja žena, prema posljednjim podacima ILO-a, samo 20,4% svih samozaposlenih u BiH čine žene. Žensko poduzetništvo stoga predstavlja priliku za otvaranje novih radnih mjesta, a time i priliku za bolju socijalnu uključenost i dobrobit žena i cijele zajednice.

Upravo iz tog razloga, konferencija je okupila predstavnike kantonalnih i općinskih javnih institucija i ustanova, malih i srednjih biznisa, organizacija civilnog društva i žene poduzetnice, kako bi kroz dijalog i razmjenu iskustava kreirali zajedničke preporuke za razvoj ženskog poduzetništva u SBK.

Učesnici konferencije imali su priliku upoznati se sa poduzetnicama Sumejom Hadžijunuzović i Almom Grahić iz Travnika, te Amelom Iskrić-Hadžić iz Jajca, koje su uspjele razviti i ostvariti svoje biznis ideje i danas su snažna i ravnopravna konkurencija na tržištu.

U okviru konferencije organizovan je i BiHUB Ideatlon za mlade, u kojem su srednjoškolci imali priliku predstaviti svoja kreativna rješenja za unapređenje ženskog poduzetništva. Najboljom je ocijenjena ideja „Goal Diggers“ učenica Mješovite srednje škole Travnik koje su predstavile koncept organizacije civilnog društva sa misijom jačanja ženskog poduzetništva, koja je nagrađena bežičnim bluetooth slušalicama. Drugoplasirana je bila ekipa Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, koja je nagrađena prenosivim bluetooth zvučnikom.

Projekat „BiHUB“ uspješno su realizovali partneri: Kulturno izobraževalno društvo PiNA (Slovenija), Centar za edukaciju mladih Travnik, JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”, Narodno sveučilište Livno i Tehnološki parkom Linnovate, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.