• +387 (030) 511 565
  • info@beezone.ba
  • Bosanska 131 Travnik
Vijesti
OKUPILI SMO 40 MLADIH

OKUPILI SMO 40 MLADIH

U partnerstvu sa Fondacijom tuzlanske zajednice realizovali smo još jednu uspješnu aktivnost prekograničnog projekta „Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji“ uz finansijsku podršku Evropske unije.

Mladi iz Tuzlanskog kantona i Sremskog distrikta, polaznici i polaznice obuke SVE NA JEDNOM MJESTU, su učestvovali na regionalnom treningu na temu „Poduzetništvo“, u periodu od 22-25.02.2024. godine u Banji Vrdnik u Srbiji, kako bi upotpunili poduzetnička znanja i kompetencije.

U sklopu ambicioznog regionalnog projekta mladi iz Tuzlanskog kantona udružili su snage sa mladima Sremskog distrikta. Četrdesetak perspektivnih poduzetnika imalo je priliku razvijati svoje poslovne ideje i usvajati ključne poduzetničke vještine pod budnim okom stručnih trenera.

Nakon obuke iz oblasti prenosivih vještina i finansijske pismenosti, mladi su učili o pripremi proizvoda i usluga za tržište, kako da analiziraju kupce i konkurenciju, istraže tržište, procijene vrijednost investicije i formiraju cijenu svog proizvoda i druge relevantne elemente iz oblasti poduzentištva.

Završetak regionalnog treninga je obogaćen posjetom i obilaskom Sremske Mitrovice u organizaciji partnerske organizacije Centar za omladinski rad (Novi Sad) i Udruženja mladih – UM (Sremska Mitrovica) i Kancelarije za mlade Sremske Mitrovice.

Kraj regionalnog modula ne znači kraj putovanja mladih poduzetnika. Projekt ulazi u novo poglavlje, a tijekom sljedeća tri mjeseca, učesnici će se dalje posvetiti razvoju svojih poslovnih ideja uz kontinuiranu mentorsku podršku, a sve kako bi uskoro predstavili svoje ideje potencijalnim investitorima. U planu su i studijske posjete te finaliziranje poslovnih planova.

Projekt “Sve na jednom mjestu za podršku omladinskom poduzetništvu i prekograničnoj saradnji” provodi se u partnerstvu između Centra za omladinski rad iz Srbije, Centra za edukaciju mladih iz Bosne i Hercegovine, Udruženja mladih – UM iz Sremske Mitrovice iz Srbije i Fondacije Tuzlanske Zajednice iz Bosne i Hercegovine. Financira ga Europska Unija kroz program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020, unutar Instrumenta pristupne pomoći (IPA II).

Glavni cilj projekta je jačanje zapošljivosti i socijalne inkluzije mladih iz ranjivih grupa u prekograničnom području Srbija – Bosna i Hercegovina, kroz povećanje njihovog zapošljavanja i poduzetničkih kompetencija kroz pilotiranje inovativne usluge zapošljavanja mladih „Sve na jednom mjestu“.