Projekt „My Career from zero to hero – ojačavanje mreža organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za implementaciju inovativnih modela zapošljavanja mladih za poslove budućnosti u okviru četvrte digitalne revolucije“ rezultat je dugogodišnje saradnje Centra za omladinski rad – CZOR (Srbija), Forum MNE (Crna Gora) i Centra za edukaciju mladih (Bosna i Hercegovina). U mrežu su 2018 pristupili i TOKA (Kosovo) te Youth for social change – YSC (Albanija).

 

Zapošljavanje mladih je pitanje najvišeg prioriteta u svim zemljama Zapadnog Balkana koje učestvuju u projektu, a pet partnerskih organizacija ima kapacitete i dugogodišnje iskustvo u saradnji sa relevantnim akterima u biznis sektoru, donosiocima odluka, predstavnicima vlasti, i drugim akterima iz društva koji se bave pitanjima mladih. Sva dosadašnja istraživanja i strategije iz ovih zemalja pokazuju da su praktično znanje i meke vještine najdeficitarnija karika u pitanju zapošljivosti mladih. Za razliku od formalnog obrazovanja, neformalno obrazovanje je mnogo fleksibilnije i može mnogo brže odgovoriti na te izazove.

 

Glavni cilj ovog projekta je ojačati kapacitete društva te efektivnih i odgovornih pojedinaca koji su osposobljeni da konstruktivno sarađuju sa vlastima na stvaranju inovativnih rješenja za identificirane prioritetne oblasti pitanja zapošljavanja mladih u okviru Strategije Zapadnog Balkana 2018. To će biti ostvareno kroz osnaživanje kapaciteta grassroot organizacija civilnog društva u 5 zemalja Zapadnog Balkana, kako bi kroz umrežavanje, uvezivanje resursa i ekspertize razvili održivi inovativni model zapošljavanja mladih, uz fokus na edukaciju vezanu za četvrtu digitalnu revoluciju prema „one-stop-shop“ metodologiji.